Etusivu » Kotoisan helpot vaaleat pehmopalat

Kotoisan helpot vaaleat pehmopalat

Kirjoittaja: Kulinaari

Viimeksi kun taas leivoin ikisuosikkiamme, Kaija-tädin peltilihapiirakkaa, tuumailin että mukavantuntuisesta kuoritaikinasta saisi varmasti myös oivallista leipää. Ja saihan siitä. Sehän muistuttaa oikeastaan pitkälti perinteistä focacciaa.

Perustaikinasta leivottu peltileipä on upean maukasta sellaisenaan levitteen kanssa, mutta maustamalla taikinaa leivästä saa vaikka millaisia herkkupaloja. Taikinan sekaan voit lisätä vaikka juustoraastetta, yrttejä, siemeniä tai pähkinöitä.

Tämän leivän muotoilin ihan vain pellille ja kaulin yli näkkileipäkaulimella, mutta taikinalevystä voi myös ottaa muotilla paloja tai leikata se taikinapyörällä sopivan kokoisiksi leipäsiksi.
Leivän pintaa voi kuvioida vaikka sormella tai pienellä lusikalla painemella. Pienempien leipästen kanssa paistoaikaa kannattaa seurata, etteivät ne kuivahda liikaa.

Tästä samasta taikinasta valmistuvat helposti myös pienet kasvispiirakat.
Kokeile myös supersuosittua kauraista peltileipää.

 

VAALEAT PEHMOPALAT (pellillinen)

3 dl lämmintä vettä tai kasvimaitoa
2 tl kuivahiivaa tai 1 tl tuorehiivaa
noin 7 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja (tai molempia sekaisin)
150 g (noin 1,5 dl) voisulaa tai kasviöljyä
1-2 tl suolaa
vettä
Maldon-merisuolahiutaleita
2 rkl voita tai öljyä
1 dl kuumaa vettä

uuninlämpö:
225 astetta

Sekoita reilusti kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva ja anna kuivahiivan heräillä hetki.

Alusta taikina lisäten jauhoja vähitellen ja lisää ennen viimeistä jauhoerää rasva ja suola. Alusta tasaiseksi kimmoisaksi taikinaksi, muotoile palloksi ja laita öljytyssä kulhossa kylmään lepäämään noin 30 minuutiksi.

Kaada taikina uunipellille mitoitetun leivinpaperin päälle ja taputtele varovasti noin sentin pari paksuksi levyksi. Koristele leivän pinta halutessasi kuviokaulimella. Itse käytin puista näkkileipäkaulinta.

Voitele leivän pinta vedellä ja sirottele päälle sormisuolaa.

Paista uunin keskitasolla 20-25 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin. Ota uunista ja sivele leivän pinta rasva-vesiseoksella. Anna jäähtyä ja nauti.

 

You may also like

2 kommentia

Nimetön 16/05/2020 - 12:39

Kiitos taas tästä. Kotona tulee harvemmin leivottua leipää, mutta saaressa leivon lähes päivittäin. Pitääpä testata tämäkin. 🙂

Vastaa
Nimetön 16/05/2020 - 12:39

Kiitos taas tästä. Kotona tulee harvemmin leivottua leipää, mutta saaressa leivon lähes päivittäin. Pitääpä testata tämäkin. 🙂

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading