Etusivu » Helppo sienitapenade

Helppo sienitapenade

Kirjoittaja: Kulinaari

Tapenade on alunperin ranskalainen Marseillesta kotoisin oleva pääasiassa oliiveista se mm. sardellista, kapriksista, öljystä ja mausteista valmistettu maustetahna, jota nautitan esimerkiksi alkupalana leivän kera.  Se sopii myös mausteeksi mm. pataruokiin. Resepti on 1880-luvulta.

Itse olen valmistanut tapenadea etupäässä kaikesta muusta paitsi oliiveista. Mm. alta löytyvä mantelinen juuriselleritapenade on Laduréen keittokirjasta ja sen pohjalta kehittelin latva-artisokkaversion. Nämä ovat erityisen hyviä lämpiminä lisukkeina. Tapenade on myös erinomainen dippikastike.

Halusin kokeilla tapenadea myös sienistä ja paahdetuista kotimaisista herkkusienistä tulikin erittäin maukas tahna. Sieninä voi käyttää myös vaikka kantarelleja, tatteja tai suppilovahveroita. Miksei jopa valmiita suolasieniäkin hyvin liotettuna. Tuoreet sienet kannattaa paahtaa, jolloin niiden maku syvenee ja säilyvyys paranee.

 

Kokeile myös punajuuritapenade, mantelinen juuriselleritapenade tai latva-artisokkatapenade

SIENITAPENADE (n. 2 dl)

200 g tuoreita pieniä herkkusieniä tai muita sieniä

4-5 rkl oliiviöljyä

1 tl Maldon-suolaa

1/4 tl mustapippuria myllystä

2 rkl pieniä kapriksia

1 tl sitruunamehua

1/4 tl valkosipulijauhetta tai

0,5 tl murskattua valkosipulia

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita sienet peneen uunivuokaan ja pirskottele niille 2 rkl öljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Paahda sieniä 20 minuuttia. Anna jäähtyä hieman.

Laita paahdetut sienet ja loput ainekset teholeikkuriin ja pyöräytä tasaiseksi tahnaksi. Maista ja säädä makua tarpeen mukaan lisäämällä suolaa ja pippuria. Jos haluat löysempää tahnaa lisää hieman öljyä.

Tahnan voi jättää rouheaksi tai ajaa hyvin sileäksi.  Anna tahnan maustua kylmässä ainakin seuraavaan päivään. Sienitapenade säilyy kylmässä muutaman päivän tiiviissä astiassa.

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading