Etusivu » Herkulliset jauhelihacannelonit

Herkulliset jauhelihacannelonit

Kirjoittaja: Kulinaari
Jauhelihacannelonit

Tarinat reseptien takana ovat parasta mitä tiedän. Ja kuten aiemminkin olen sanonut, Italiassa jos missä näitä tarinoita riittää – vieläpä monina eri versioina.

Canneloni on putken mallista pastaa, joka on kotoisin Napolin seudulta Campaniasta. Cannelonit valmistetaan täyttämällä pastaputkia liha- tai kasvis-juustotäytteellä ja kuorruttamalla ne tomaatti- ja juustokastikkeella ja kypsentämällä uunissa lasagnen tapaan.

Yhden tarinan mukaan cannelonien tarina alkaa Italian Sorrentosta 1800-luvun lopulta, jossa papiksi opiskeleva nuorimies rakastuu juuri ennen pappisvihkimystä ja vie vihille nuoren naisen. Mies haluaa ansaita perheen elannon pitämällä osteriaa vuokraamassaan pienessä kellarihuoneessa. Osterioissa tarjoiltiin perinteisesti viiniä ja pieniä ruoka-annoksia ja niiden ylläpitäminen oli hyvin halpaa. Osteria sai nimen La Favorita. Paikalliset kuitenkin tunsivat miehen edelleen tulevana pappina ja siksi osteria tunnettiin myös toisella nimellä Parrucchiano, joka tarkoittaa seurakunnan pappia Napolin murteella.

Mies oli loistava kokki ja lopulta pienestä osteriasta tuli trattoria, joka periytyi miehen sisarenpojalle ja siitä suvussa eteenpäin, kunnes 1907 Salvatore Coletta kehitti canneloni-pastan, jota tultiin syömään sankoin joukoin eri puolilta Italiaa.

Cannelonin tapaan valmistettuja pastaruokia tunnetaan Campanian ja Sisilian alueelta jo 1700-luvulta saakka ja yksi samantyyppinen pastaruoka on paccheri, jota olen itsekin valmistanut jauheliha-kantarelli -versiona. Canneloni on pohjimmiltaan lieriöksi rullattua lasagnelevyä. Amerikassa vastaava pastaruoka tunnetaan nimellä manicotti.

Cannelonien valmistus on yhtä aikaa vievää kuin itse tehdyn lasagnen, sillä pari tuntia menee helpostikin kastikkeita keitellessä. Mutta lopputulos on kaiken arvoista. Oikeaa sunnuntaipäivän lohturuokaa!

Katso myös punajuuricannelonit sekä pinaatti-jauhelihacannelonit.

 

JAUHELIHACANNELONI (4-6:lle)

500 g naudan jauhelihaa
1 rkl kasviöljyä
2 sipulia hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
500 g (yrttimaustettua) paseerattua tomaattia
100 g tomaattipyreetä
230 g herkkusieniviipaleita (valutettuna) tai
1 rasia herkkusieniä hienonnettuna ja paistettuna
1-2 porkkanaa raasteena
1 ruukku basilikaa hienonnettuna
1 rkl kuivattua timjamia
1 tl chilihiutaleita
1 tl paprikajauhetta
1 tl mustapippuria myllystä
1 lihaliemikuutio tai lihafondia
2 tl suolaa
300 g paseerattua tomaattia
noin 500 g canneloni-pastaa

valkokastike:
50 g voita
50 g vehnäjauhoja
6 dl maitoa
300 g mozzarellaraastetta

päälle: 
140 g parmesaaniraastetta

tarvikkeet:
noin 30×40 cm vuoka

Uuninlämpö 180 astetta

Ruskista jauheliha kuivalla pannulla samalla murustellen se hienommaksi. Siirrä toiseen astiaan odottamaan.

Kuumenna pannulla ruokaöljy ja kuullota sipulia voin viisi minuuttia. Lisää valkosipuli jatkaen kuullotusta vielä pari minuuttia.

Lisää liha pannulle yhdessä paseeratun tomaatin ja -pyreen kanssa. Sekoita joukkoon sienet ja porkkanaraaste. Mausta. Anna kastikkeen hautua noin 20 minuuttia. Siinä tulisi olla mahdollisimman vähän nestettä.

Valkokastiketta varten sulata voi paksupohjaisessa kasarissa, lisää jauhot ja sekoittele muutama minuutti. Älä anna jauhojen ruskistua. Lisää maitoa vähitellen koko ajan vatkaten, ettei kastike paakkuunnu. Kypsennä keskilämmöllä keittäen pari minuuttia. Ota liedeltä ja sekoita joukkoon juustoraaste.

Levitä vuoan pohjalle paseerattua tomaattia. Siirrä jauhelihakastike tukevaan pursotinpussiin ja leikkaa päähän cannelonien kokoinen aukko. Täytä canneloni-putket jauhelihakastikkeella ja asettele ne vierekkäin vuokaan. Levitä päälle valkokastike ja ripottele pinnalle parmesaaniraaste.

Paista uunin keskitasolla 40-45 minuuttia.

Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki: Voit valmistaa cannelonit myös kypsentämistä vaille valmiiksi pakastimeen ja paistaa sulatettuna noin 50 minuuttia.

You may also like

2 kommentia

Ursula Rior 05/01/2024 - 15:20

Hyvää uutta vuotta, Kulinaari!
Valmistan just nyt canneloneja, ok, uunin on nyt se lopputehtävä;)
Istuin katsomaan, mitä ihmiset tästä upeasta ruoasta kertovat ja löysin Sinun jutut!
Hyvin valaisevaa, en tiennyt. Kiitos!
Muuten tykkään aina perehtyä ruoan historiaan ja kertoa sen myös eteenpäin.

Itse tein soffritton pohjaksi, sit kaikki muu…
Hmm, pikkasen kastiketta tarvitsevat vielä.
Kaapissa on Västerbottenia, sen raastan ja buono!
Voihan aina olla vähän miksattua värkkii;)
T. Ursula

Vastaa
Kulinaari 05/01/2024 - 15:23

Ihanaa uutta vuotta Ursula ❤️

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading