Etusivu » Ankanrintaa ja mustaherukka-portviinikastiketta sekä viinivinkki

Ankanrintaa ja mustaherukka-portviinikastiketta sekä viinivinkki

Kirjoittaja: Kulinaari

Monesti minulta on kysytty, mikä on bravuuri- tai lempiannokseni. Yksi lempiraaka-aine on ainakin ankanrintafilee, jota olen valmistanut jos jollakin tapaa vuosien aikana. Ensimmäinen ankanrinta tarttui mukaan joskus yli parikymmentä vuotta sitten Turussa Valintatalosta. Minulla ei ollu hajuakaan miten sitä valmistetaan, joten se odotteli pakastimessa hyvän tovin. Enkä edes muista mitä siitä lopulta  tein, mutta seuraavan kerran olen tarttunut ankkaan vasta noin 2005 Helsinkiin muuttoni jälkeen. Vadelma-ankkaa on ehkä valmistettu keittiössäni enemmän kuin mitään muuta reseptiä. Kannattaa kokeilla myös ankkaa, vadelmaa ja lakritsia, sekä vaahterasiirappi-ankkasalaattia.

Katso myös nämä ankkareseptini:

 

Ankanrintaa ja portviinikastiketta on nyt tullut tehtyä pariin otteeseen hieman eri lisukkeilla. Ensin paistoimme ankanrasvassa kylkeen gnoccheja. Muuten ok kombo, mutta kaupan valmiit gnocchit olivat tosi kumisia. Kannattaa siis ehdottomasti tehdä ne itse. Tai jos tiedät valmistuotteista hyvän versiuon, niin kerro ihmeessä minullekin! Itse olen valmistanut gnocchit tällä reseptillä.
Toisessa versiossa lisukkeena on ankanrasvassa paistettuja perunoita sekä ruusukaalin terälehtiä, joita olen tehnyt lukuisia kertoja. Se on yksi parhaista ruusukaaliresepteistä mitä tiedän.

ANKANRINTAA JA MUSTAHERUKKA-PORTVIINIKASTIKKEELLA

2 ankan rintafileitä
suolaa
mustapippuria myllystä

Ota rintafileet huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen paistamista. Tee nahkaan terävällä veitsellä ristikkäisviillotus ja hiero pintaan suolaa ja pippuria.

Laita fileet kylmälle pannulle nahkapuoli alaspäin ja kuumenna pannu keskilämmölle. Paista kunnes suurin osa nahanalaisesta rasvasta on sulanut ja nahka ruskistunut kauniisti rapeaksi.

Käännä rintafileet ja paista vielä minuutti pari, riippuen fileen koosta. Pienet fileet voi kypsentää pannullakin loppuun, mutta suuremmat kannattaa loppukypsentää uunissa 180 asteessa, kunnes lihan sisälämpötila saavuttaa 58-60 astetta. Anna lihan vetäytyä noin 5 minuuttia.

Leikkaa rintafilee hieman vinottain noin sentin viipaiksi ja tarjoile.

Portviinikastike:

2 dl portviiniä
3 rkl mustaherukkahyytelö tai -hilloa
1/4 tl mustapippuria myllystä
hiven suolaa

Yhdistä pienessä kasarissa portviini, hillo sekä mausteet. Kuumenna ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes seosta on jäljellä on noin puolet. Maista ja säädä maku. Mikäli kastike tuntuu liian ohuelta, voit suurustaa sitä pienellä määrällä tummaa Maizena-suurustetta.

Ankka rakastaa meheviä ja hilloisia punaviinejä

Ankan kanssa sopivat mehevät ja hilloiset punaviinit, kuten kalifornialainen keskitäyteläinen 100% Zinfandel Big Top, joka on myös vegaaninen. Keskitanniinninen punaviini on maultaa kirsikkahilloinen, mausteinen, boysenmarjainen ja hennon mokkainen. Tuoksussa voi aistiamustaherukkaa, pensasmustikkaa ja kypsää kirsikkaa.

Litran kierrätettävässä  muovipullossa myytävä Big Top Zinfandel on myös pakkaukseltaan ekologisempi valinta. Se kulkee kevyesti mukana myös mökille, veneelle ja piknikille.

Big Top Zinfandel 2016
Yhdysvallat, Kalifornia
100 % Zinfandel
sokerit: 5 g/l
hapot: 5,2 g/l
tarjoilulämpötila: 10-12 astetta
Alkon hinta: 13,80 € (vakiovalikoima)

You may also like

6 kommentia

Nimetön 13/03/2021 - 13:12

Ah tätä herkkua juuri sulanut ankanrinta ja valmistus juuri noin mustaherukka hyytelöä, valkosipulikerma perunoita kermapippurikastikkeella nam nam

Vastaa
Nimetön 19/03/2021 - 16:56

Kysymys koskien kastiketta: minkä tyyppistä portviiniä suosittelet tähän? Tawny, Ruby jne.

Vastaa
Nimetön 21/03/2021 - 10:01

Tawny porttia on yleensä kaapissa

Vastaa
Nimetön 13/03/2021 - 13:12

Ah tätä herkkua juuri sulanut ankanrinta ja valmistus juuri noin mustaherukka hyytelöä, valkosipulikerma perunoita kermapippurikastikkeella nam nam

Vastaa
Nimetön 19/03/2021 - 16:56

Kysymys koskien kastiketta: minkä tyyppistä portviiniä suosittelet tähän? Tawny, Ruby jne.

Vastaa
Nimetön 21/03/2021 - 10:01

Tawny porttia on yleensä kaapissa

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading