Etusivu » Joulun parhaat sinappireseptit ja rapeaksi kuorrutettua porsaanfileetä

Joulun parhaat sinappireseptit ja rapeaksi kuorrutettua porsaanfileetä

Kirjoittaja: Kulinaari

Kaupallinen yhteistyö Colman´sin ja Maldonin kanssa. En oikeastaan voisi kuvitella joulua ilman sinappia muodossa tai toisessa. Lisäksi omat lempijouluruokani ovat pääasiassa suolaisia herkkuja. Siksi olikin helppo lähteä pohtimaan omia jouluruokaperinteitä yhteistyössä Colman´s sinappijauheen ja Maldon-merisuolahiutaleiden kanssa.

 

Ruokaperinteiden juhla

Joulu jos mikä on ruokajuhla ja siihen liittyy jokaisella hyvin vahvoja muistoja ja perinteitä.
Omat varhaisimmat muistoni jouluista liittyvät mummilan joulupöytään Paimiossa ja siihen kiihkeään joulupukin odotukseen. Isäni puolelta isovanhempani olivat kotoisin Itä-Suomesta Kiuruvedeltä, ja se näkyi myös tietysti joulupöydässä graavilohena, karjalanpaistina ja -piirakoina, sienisalaattina ja perunalaatikkona. Varsinais-suomalaiseen jouluateriaan kuului tietysti kinkku, savusiika, rosolli sekä lanttu- ja porkkanalaatikot. Mummilassa jälkiruokana oli muistaakseni aina sekahedelmäkiisseliä eli sitä sekametelisoppaa.

Joulupuurosta ei itselläni ole mitään muistikuvia, mikä johtunee siitä, etten voi edelleenkään sietää maitoon keitettyjä puuroja. Joulumantelin löytämisen perinne siis puuttu omista ruokamuistoistani.

 

Mummikin luotti Colman´siin

Niin mummilassa kuin kotonakin jouluruoat valmistettiin aina itse alusta asti. Myös sinapin mummi oli keittänyt itse Colman´sin sinappijauheesta. Perinteikäs keltainen peltipurkki on edelleen samanlainen kuin lapsuudessakin. Colman´s sinappijauheen historia ulottuu vuoteen 1814 ja se on aina valmistettu perinteisin menetelmin Norwichistä kerätyistä ja jauhetuista valkoisista ja ruskeista sinapinsiemenistä.

Colman´s sinappijauhe on mitä monipuolisin mauste kastikkeisiin ja marinadeihin sekä tietysti hyvän omatekoisen sinapin perusta. Ohessa löydät kolme helppoa sinappireseptiä.

Omenaisen sinappikastike on melko voimakasta sellaisenaan ja käytänkin sitä tässä enemmän liharuoan maustamiseen sekä pöytäsinapin pohjana. Helppo ja nopea pöytäsinappi syntyy lisäämällä sinappikastikkeeseen hieman ranskankermaa tai vaahdotettua kermaa.

 

OMENAINEN SINAPPIKASTIKE

8 rkl Colman´s sinappijauhetta
4 rkl sokeria
4-5 rkl kuumennettua omenasiideriä tai omenamehua
1 tl omeviinietikkaa
0,5 tl murskattuja Maldon-merisuolahiutaleita

Sekoita kulhossa sinappijauheen ja sokerin joukkoon kuumennettu omenasiideri tai -mehu. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi. Anna sinappikastikkeen valmistua viileässä suljetussa astiassa ainakin pari päivää, jolloin maut tasoittuvat.

 

HUNAJAINEN JOULUSINAPPI

1 dl omenaista sinappikastiketta
2 rkl ranskankermaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl tapiokatärkkelystä

Sekoita ainekset huolellisesti yhteen ja anna tekeytyä suljetussa astiassa viileässä seuraavaan päivään.

Tämä hedelmäinen sinappi syntyi hetken mielijohteessa tehdystä kokeilusta. Kolme raaka-ainetta ja sinulla on upean samettinen mauste vaikka kalan tai kinkun seuraksi.

 

LEMON CURD SINAPPI

1 dl Robertson´s lemon curdia
1,5-2 rkl Colman´s sinappijauhetta
1-2 tl Maldon-merisuolahiutaleita murskattuna

Sekoita ainekset kulhossa tasaiseksi seokseksi. Maista ja säädä maku mieleiseksesi. Anna tekeytyä pari päivää viileässä, jotta maut tasoittuvat. Maistele välillä.

 

Perinteet muuttuvat, maut pysyvät

Omat jouluperinteeni ovat muuttuneet lukemattomia kertoja elämäntilanteiden muuttuessa.
Perhe-elämä, lapsi eri ikäkausina sekä muutokset parisuhteessa ja kotipaikassa ovat kaikki muokanneet joulun viettoa hyvinkin voimakkaasti, eikä pelkästään ruoan osalta.

Olen ollut tekemässä karjalaista pitopöytää, nauttinut oman perheen kesken perinteistä kaupunkijoulua Turussa, koonnut lautaselle suomalaisia joulumakuja sveitsiläisistä raaka-aineista ja ollut myös rakentamatta erikseen jouluateriaa ollenkaan. Sekin oli ihan terveellistä välillä, kun on elänyt ja kokenut sen kaiken ylenpalttisen hössötyksen ja stressaamisen ruoan ja kaiken muunkin suhteen. Tärkeintä on loppujen lopuksi ne rakkaimmat ihmiset ja aika heidän kanssaan.

Perinteiden muuttuessa muutamat suosikit ovat kuitenkin aina seuranneet mukana, koska niihin kiteytyy oman jouluni makumaailma. Yksi niistä on porsaanliha jossain muodossa. Aikanaan se oli appiukon sikalasta saatu iso kinkku, mutta tänä jouluna se on pala laadukasta viljaporsaan ulkofilettä rapealla perunalastukuorrutteella.

 

Suolassa sen salaisuus

Yksi porsaanlihan onnistumiseen ja makuun oleellisesti vaikuttava tekijä on suolaus. Noin kilon porsaan fileepalan suolaamiseen tarvitset vain hieman laadukasta merisuolaa, kuten käyttämäni Maldon-merisuolahiutaleet, joka tuo esiin ruoan aromit pienemmällä suolamäärällä.

Suolaa on tuotettu Englannissa, Essexissä samassa paikassa jo roomalaisajoista lähtien, mutta vuodesta 1882 suolaa on myyty Maldon-nimisenä ja loppu on historiaa. Alunperin Lontoon hienoimpien tavaratalojen erikoistuotteesta on kasvanut koko kulinaristisen maailman arvostama huipputuote.

Maldon-merisuolahiutaleet tuotetaan perheyrityksessä edelleen käsityönä perinteisin menetelmin, jolloin saadaan aikaan Maldonille tyypillinen pyramidimallinen suolakide.

Maldonin savustetut merisuolahiutaleet löytyvät Prismoista, useimmista S-Marketeista sekä Food Market Herkkujen valikoimista.
Maldon-savusuola soveltuu myös juomiin, kuten Bloody Maryyn, josta kerroin aiemmin syksyllä.

 

Vähän mutta sitäkin parempaa

Olen vahvasti sitä mieltä, että ennemmin vähän ja sitäkin laadukkaampaa. Tänä jouluna ruokaa tehdään vain meille kahdelle aikuiselle aattoiltaa varten. Tarjolla on siis kuorrutettu porsaan ulkofilee jonka kanssa tarjoillaan paistettua ruusukaalia ja granaattiomenaa. Niin ja tietysti herkullisia sinappeja.

 

RAPEAKSI KUORRUTETTU PORSAAN ULKOFILEE

n. 1 kg viljaporsaan ulkofilettä
2 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
Maldon-merisuolahiutaleita
mustapippuria myllystä
1 dl omenaista sinappikastiketta
1 pieni kananmuna
n. 5 dl perunalastuja

  1. Ota liha huoneenlämpöön mielellään pari tuntia ennen valmistusta, jotta se ehtii lämmetä läpikotaisin.
  2. Lämmitä uuni 120 asteeseen.
  3. Kuumenna voi ja öljy pannulla ja ruskista filee huolellisesti joka puolelta.
  4. Hiero lihan pintaan hieman murskattuja Maldon-meriusuolahiutaleita sekä vastarouhittua mustapippuria. Sivele pintaan myös noin puoli desiä sinappikastiketta.
  5. Laita lihalämpömittari fileen paksuimpaan kohtaan ja kypsennä kunnes lihan sisälämpötila näyttää 68 astetta.
  6. Murskaa perunalastut muovipussin sisällä mahdollisimman hienoksi. Levitä perunalastumurska laakealle astialle.
  7. Vatkaa kevyesti keskenään 0,5 dl sinappikastiketta ja kananmuna. Sivele seosta kypsän fileen pinnalle ja kierittele liha perunalastumurskassa, niin että pinta peittyy tasaisesti kuorrutteella.
  8. Laita takaisin uuniin ja paahda ylälämmöllä, kunnes kuorrute on saanut kauniin värin.
  9. Ota uunista, kääri höllästi folioon ja anna lihan vetäytyä noin 15-20 minuuttia.
  10. Leikkaa liha poikkisyin ja tarjoile.

 

 

PAISTETTUA RUUSUKAALIA JA GRANAATTIOMENAA

500 g ruusukaalia
vettä
2 granaattiomenaa
3 rkl voita
Maldon-merisuolahiutaleita

  1. Irrota granaattiomenoista siemenet erikseen.
  2. Puhdista ja puolita ruusukaalit. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja mausta se Maldon-suolalla. Lisää ruusukaalit ja keitä niitä neljä minuuttia. Valuta hyvin.
  3. Kuumenna voi paistinpannulla ja paista ruusukaaleja, kunnes niiden pinta ruskistuu hieman. Mausta hieman Maldon-suolalla.
  4. Sekoita suurin osa granaattiomenansiemenistä ruusukaalien joukkoon ja jätä hieman fileen koristeluun.

 

You may also like

162 kommentia

Nimetön 15/11/2018 - 13:43

Kyllä se on kinkku ja tänä vuonna joku ylläolevista sinapeista. Ateljee.leposka@gmail.com

Vastaa
Nimetön 15/11/2018 - 14:04

kokonaisuus perinteisiä jouluruokia , joulu ei tule ilman kokonaisuutta <3 pkkirsi@suomi24.fi

Vastaa
Nimetön 15/11/2018 - 19:40

Itsetehdyt laatikot kruunaa joulun; perinteiset (lanttu, peruna, porkkana) ja uudemmat (bataatti ja kurpitsa) ❤piasod@gmail.com

Vastaa
Nimetön 16/11/2018 - 20:00

Kinkku ja viime vuonna kokeiltu punajuuri-homejuusto-paistos…

Vastaa
Nimetön 18/11/2018 - 13:05

Rakastan sinappia, ja koska en syö kinkkua niin yhdistelen sitä esim. lanttulaatikon ja perunalaatikon kanssa. Toisinaan sinappi saa kyytipojaksi ”Sikaa säkissä”-seitankinkkua tms. vegevariaatiota.

Vastaa
Nimetön 18/11/2018 - 13:31

Rosolli on oma suosikkini.eeva22@hotmail.com

Vastaa
Nimetön 18/11/2018 - 15:18

Porkkana- ja lanttulaatikko, sekä kaikki eritavoin valmistetut kalat.paivivuorimies@gmail.com

Vastaa
Nimetön 21/11/2018 - 06:00

Riisipuuro, syömme aattoaamuna.maijamummu1@luukku.com

Vastaa
Nimetön 22/11/2018 - 16:01

Ihana resepti tuo ruusukaali granaattiomenalla, menee testaukseen!Joulupöydässä parasta on itse graavattu lohi ja riimihärkä piparjuurikastikkeella. janskur@gmail.com

Vastaa
Nimetön 22/11/2018 - 21:44

Imelletetty perunaloota ja savustettu kalkkuna rosollilla sinappisilakoilla kananmunilla ja porkkanalaatikko ym. Kaikki itse tehtynä

Vastaa
Nimetön 23/11/2018 - 19:03

Rosolli ilman silliä ja hyvänä kakkosena lanttulaatikko.Osallistun arvontaan.kastemarja@yahoo.com

Vastaa
Nimetön 23/11/2018 - 22:59

Oikeastaan kaikki jouluruuat ovat suosikkeja, jos ovat itsetehtyjä! Vaivannäkö palkitsee kokin, sillä maku on paljon herkullisempi. Vegen ystävänä lemppareitani ovat laatikot (bataatti, porkkana, imelletty peruna) ja rosolli, sienisalaatti ja jälkkäriksi luumukiisseli! Tänä jouluna voisi kokeilla uusia reseptejä, esim. punakaalilaatikko, punajuuri-herkkuja. Jospa tonttu toisi Maldon-suolaa ja jouluisen herkkukorin, niin testataan uudet reseptit! katri.lihr@gmail.com

Vastaa
1 2 3 4

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading