Etusivu » Kiireisen kaurainen pataleipä

Kiireisen kaurainen pataleipä

Kirjoittaja: Kulinaari

Lomalla on aikaa siivota mm. kuiva-ainekomeroita. Näin tein minäkin, vaikka Pengerkadun kämpän sisäämpömittari näytti komeat 30 astetta.

Kaappien kätköistä paljastuvat aina kaikki ne ammoin unohdetut jauhopussit ja pastanjämät, joiden synttäreitä on vietetty jo moneen kertaan. Ajattelin kuitenkin hyödyntää siivousajan ja samalla ne raaka-aineet jotka eivät siirtyneet suoraan bioroskikseen.

Olen itse tehnyt usein pataleipää, jota pidetään lämpimässä liinan alla tekeytymässä 12-18 tuntia, mutta nyt ei ollut aikaa sellaiseen. Ystävälläni ja bloggaajakollegallani Marikalla sen sijaan on juuri tähän sopiva resepti, jolla leivän saa uuniin puolessa tunnissa. Hän on laatinut leivästä myös gluteenittoman version.

Ranteita myöjen taikinasa: Nopea kaurapataleipä myös gluteenittomana

Hieman piti käyttää kuitenkin luovuutta raaka-aineiden suhteen, mutta mikäs siinä oli testaillessa.

Itse käytin Myllyn Paras Iso Kaurahiutaleita, joista osan jauhoin teholeikkurilla jauhoksi korvaamaan leseet. Vehnäjauhoista korvasin noin puolet hiivaleipäjauhoilla ja siirapin asemesta käytin hunajaa.

Taikinaan voi halutessaan lisätä myös esimerkiksi auringonkukan- tai pellavansiemeniä. Niitäkin olisi itselläni ollut kaapissa, mutta unohdin lisätä ne taikinaan. No ensi kerralla sitten.

Samalla tuli testattua toimiiko pari kuukautta sitten vanhaksi mennyt avaamaton kuivahiiva ja toimihan se. Herättelin hiivan antamalla sen olla alkuun tovin sekoitettuna veden ja hunajan kanssa. Ainakin näin lämpimällä se hurahti eloon alta aikayksikön. Suolan lisään hiivataikinoihin aina vasta loppupuolella.

Lopputulos oli kivan rustiikki ja mitä kuohkein, maistuvin leipä! Kiitos Marikalle superhyvästä ohjeesta ja inspiraatiosta.

 

KIIREISEN KAURAINEN PATALEIPÄ

3,5 dl lämmintä vettä (ei kuumaa)
2 tl kuivahiivaa
1 rkl hunajaa
2 dl kaurahiutaleita
1 dl hienoksi jauhettuja kaurahiutaleita
2 dl hiivaleipäjauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa

lisäksi:
kannellinen 3 litran uunipata

Sekoita kulhossa vesi, kuivahiiva, siirappi ja anna hiivan heräillä viitisen minuuttia.

Lisää seokseen loput ainekset sekoittaen taikina tasaiseksi taikinaksi. Älä sekoita yhtään enempää kuin on tarpeellista. Ripottele taikinan pinnalle hieman jauhoja ja taputtele kulhossa varovasti leivän muotoon. Anna taikinan nousta liinalla peitettynä 30 minuuttia.

Laita pata kylmään uuniin ja lämmitä uuni 225 asteeseen.

Ota pata kuumasta uunista ja ripottele pohjalle hieman jauhoja. Siirrä taikina varovasti ja vaivaamatta kuumaan pataan, laita kansi päälle ja laita uuniin.

Voit myös käyttää leivinpaperia paistamisessa jauhotuksen sijaan.

Paista 30 minuuttia, ota sen jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.

Kumoa kypsä leipä padasta ja anna jäähtyä ritilän päällä.

 

Kokeile myös nämä herkulliset leipäreseptit:

You may also like

4 kommentia

Nimetön 25/03/2021 - 06:54

Kyllä oli mehevä pataleivän ohje ,,sehän oli hyvä ,kun ei tarvitse olla tunti tolkulla liinan alla,erittäin hyvä presetti on näin vähä muistiselle kun ei illalla muista laittaa tekeytmään taikinaa,ja kiitos kun sain tietää ,että kaurahiutaleita jauhamalla ,voi leseen korvata,innostunut liisa

Vastaa
Nimetön 25/03/2021 - 06:54

Kyllä oli mehevä pataleivän ohje ,,sehän oli hyvä ,kun ei tarvitse olla tunti tolkulla liinan alla,erittäin hyvä presetti on näin vähä muistiselle kun ei illalla muista laittaa tekeytmään taikinaa,ja kiitos kun sain tietää ,että kaurahiutaleita jauhamalla ,voi leseen korvata,innostunut liisa

Vastaa
Heli 17/10/2021 - 15:36

Tällä reseptillä leipä on aina hyvää ja muokattunakin, siitä tulee herkullista. ☺️ Kiitos ihanasta ohjeesta!

Vastaa
kulinaari 17/10/2021 - 19:54

Kiitos kommentistasi!

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading