Etusivu » Suussa sulavat briossit

Suussa sulavat briossit

Kirjoittaja: Kulinaari
briossit

Mikä onkaan ihanampaa kuin viettää kiireetöntä sunnuntaiaamua oman rakkaansa kanssa. Tarjolla kahvia, pekonia, munakasta, jogurttia ja marjoja sekä lämpimiä tuoreita briosseja. Päätin kuitenkin varmistaa aamun kiireettömyyden tekemällä briossit edellisenä iltana valmiiksi. Vain nopea lämmitys mikrossa ja vastapaistetun tuoreet lämpimäiset ovat pöydässä.

Olen viimeksi leiponut näitä upean maukkaita leivonnaisia vuosia sitten. Samasta taikinasta voi pyöräyttää muunkin mallisia sämpylöitä tai vaikka pitkon, mutta itse suosin tätä perinteistä versiota. Nuo pikkunapukat vaan täytyy muistaa aina laittaa tarpeeksi syvälle, etteivät ne lähde paistossa vaeltelemaan omille teilleen.

Briossi (brioche) on hiivataikinasta valmistettu leivonnainen joka on alunperin kotoisin Ranskasta. Taikina sisältää runsaasti rasvaa, munia ja siinä on myös hiivaa suhteessa enemmän kuin hiivataikinoissa yleensä.

Briossit ovat parhaimmillaan lämpiminä, mutta maistuvat myös kylminä. Voita tai margariinia voi lisätä päälle halutessaan, mutta suosittelen erityisesti erilaisia hedelmäisiä marmeladeja ja hilloja niiden kera.

Yksinkertaisimmillaan upea aamiainen syntyy kupista hyvää kahvia, tuoreesta briossista ja hillonokareesta. Kokeile vaikka!

 

BRIOSSIT (24-30 kpl)

1 dl maitoa
100 g tuorehiivaa (tai 2 pss kuivahiivaa)
1 dl sokeria
8 kpl kananmunia
2 tl suolaa
n. 1,4 litraa vehnäjauhoja
500 g voita sulatettuna
voiteluun kananmunaa kevyesti vatkattuna

Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Vatkaa kanamunat seoksen joukkoon ja lisää viimeisen munan kera myös sokeri. Lisää vuorotellen jauhoja ja voita käsin sekoittaen ja lisää suola vasta viimeiseksi. Lisää jauhoja varovasti kunnes taikina on pehmeää muttei tartu enää käsiin ja kulhoon. Vaivaa taikinaa hetki varovasti ennen kuin laitat sen liinan alle kohoamaan.

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, kaada se jauhotetulle pöydälle ja leikkaa se puoliksi. Muotoile molemmista puolikkaista tasainen pötkö ja leikkaa ne 12-15 yhtä suureen palaan. Laikkaa sen jälkeen kustakin palasta vielä noin peukalon pään kokoinen pala ja pyörittele palloksi. Pyörittele myös loput takinapalat palloiksi ja laita metalliseen tai silikoniseen muffinivuokaan.

Muotoile kuhunkin pullaan syvä kolo, voitele se munalla ja aseta koloon pienempi taikinapallo.

Anna briossien kohota hetki ja voitele ne munalla. Paista n. 15 minuuttia.

Briossit voi pakastaa ja lämmittää tarvittessa aamiaispöytään tai vaikka aterian kateleiviksi.

You may also like

6 kommentia

Nimetön 06/10/2016 - 09:10

Onnistuuko kuivahiivaa käyttämällä?

Vastaa
Nimetön 06/10/2016 - 09:36

Kyllä onnistuu. Tuohon määrään 2 pussia kuivahiivaa.

Vastaa
Nimetön 09/10/2018 - 09:28

Nyt iski briossi himo, hitsit miten herkullisen näköisiä!

Vastaa
Nimetön 06/10/2016 - 09:10

Onnistuuko kuivahiivaa käyttämällä?

Vastaa
Nimetön 06/10/2016 - 09:36

Kyllä onnistuu. Tuohon määrään 2 pussia kuivahiivaa.

Vastaa
Nimetön 09/10/2018 - 09:28

Nyt iski briossi himo, hitsit miten herkullisen näköisiä!

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading