Etusivu » Reissuruokaa Turkissa, Italiassa, Turussa ja yläilmoissa.

Reissuruokaa Turkissa, Italiassa, Turussa ja yläilmoissa.

Kirjoittaja: Kulinaari
Reissuruokaa Turkissa, Italiassa, Turussa ja yläilmoissa.

Joulunalus matkani eivät olleet varsinaisia ruokareissuja vaan puhtaasti työmatkoja, mutta matkamiehen pitää myös syödä. Ensin käväisin nopeasti yhdessä lempikaupungeistani – Istanbulissa.
Tuloiltana poikkesin hotellia vastapäätä olevaan Choppers Point -ravintolaan nauttimaan kunnon turkkilaisen pihviannoksen. Hauskasti tarjoillun annoksen löytö oli aurinkokuivatusta tomaatista ja kapriksista tehty salsa. Nopea ja yksinkertainen idea vaikkapa ensi kesän grillailuihin.

Töiden jälkeen ehdin onneksi pyörähtää kaupungilla ostoksilla. Taksimin aukio oli kokenut aikamoisen kasvojenkohotuksen sitten viime kerran. Ennen ruuhkainen ja kaoottinen alue on miltei kokonaan kävelykatua. Siitä oli hyvä lähteä astelemaan pääostoskatua Istiklalia.

Noin kadun puolessa välissä oli tämän matkan ravintolalöytö. Kyse ei itse asiassa ole edes yksittäisestä ravintolasta vaan 1876 avatusta Çiçek Pasajı -nimisestä katetusta kauppakujasta, joka on täynnä kahviloita ja ravintoloita. Historiallinen paikka on käymisen arvoinen jo upeiden puitteiden takia, mutta se on myös viihtyisä ja rauhallinen hengähdyspaikka. Itse söin yhdessä sen pikkuravintolassa lounaaksi tyypillisen turkkilaisen grilliliha-aterian. Kyytipojaksi tietysti Efes-olutta. 

 


http://www.tarihicicekpasaji.com

Seuraavalla viikolla vuorossa oli vielä matka Italiaan ja Milanosta parin tunnin päässä sijaitsevaan Carbonaraan. Olin samassa Malpassuti Resort -hotellissa myös vuosi sitten ja osasin jo odottaa hyvää ruokaa.

Keli ei Italiassa ollut mairitteleva.

Hotellin omistajaperhe oli valmistautumassa seuraavan päivän pikkujouluihin ja käytännössä olin hotellin ainut asiakas. Silti he avasivat ravintolansa vain minua varten ja sain todellisen piemontelaisen makuelämyksen.

Odotellessa uunituoretta focacciaa

 

Alkuun upeaa paikallista erikoisuutta; kastanjagnocceja, rusinoita, pinjansiemeniä ja juustokastiketta. Tämä tyypillinen talviruoka näyttää erehdyttävästi koiranoksennukselta mutta maistuu taivaalliselta! Kunhan löydän jostain kastanjajauhoja, niin kokeilen tehdä näitä itse. Vaikka inhoan ruokiin piilotettuja rusinoita yli kaiken, tässä ne olivat hyviä.

 

Pääruoaksi mehevää porsaanfilettä ja maa-artisokkaa pyreenä ja sipseinä.

 

Jälkiruoka oli nerokkaan yksinkertainen! Kerroksittain keksimurskaa, suklaamoussea ja keitettyä päärynää. 

Olin korottanut itseni Finnairin Business -luokkaan paluulennolle. Pisteillä kun ei itselläni ole juuri muuta käyttöä. Ja välillä on ihan hauska nähdä mitä siellä verhon toisella puolella tarjoillaan. 



Finnairin Business-luokan aterian ainut miinus oli se Finduksen paketissa oleva eineskanelipulla. Jos muuhun esillepanoon on panostettu aterimia ja astioita myöten näin paljon, odottaisin jälkiruoaltakin jotain tasoa. Turkish Airlinesin turistiluokassakin oli yritystä siinä suhteessa enemmän.
Huomaa kattauksessa keskellä oleva voiveitsi. Monellako lennolla on vastaavaa?

 

Paluulennolla ikkunasta näkyi tuttuja vuoria ja mulle tuli taas hirveä ikävä Sveitsiin!
Lentokentältä säntäsin kotiin vaihtamaan jo valmiiksi pakattuun toiseen matkalaukkuun! Laukku sisälsi lähinnä tavaraa tyttären uuteen kotiin sekä joitain joululahjoja Turkuun viemisiksi. Itse laukku olikin lahja tyttären poikaystävälle, joka reissaa ahkerasti Iso-Britannian ja Suomen väliä.
Ihana serkkuni majoitti minut taas luokseen ja siellä odotti myös viikonlopun kissakaverini Onni-Sulevi. Lauantaina suuntasimme keskustaan mm. Turun designmyyjäisiin ja Terraviivan myymälään, josta tarttui taas muutama lautanen mukaan. Niitä tulette näkemään postauksissa tiuhaan tahtiin. Erityisen tyytyväinen olin valkoiseen ruokalautaseen, joka on vain aavistuksen kovera ja käytännössä reunaton. Annosten kuvaaminen antavammassa astiassa on aina helpompaa.
Terraviivan lautasten seurana Turun designmyyjäisistä löytämäni, kauan himoitsemani Tonfiskin korkeareunainen tarjotin.
Kahvilla kävimme tietysti kauppahallin M Bakerylla. Leivosten valinta oli yhtä vaikeaa kuin ennenkin!
Taas jäi muutama uusi idea plakkariin näiltäkin matkoilta. Tuokoon tämä uusi vuosi monia lisää!





You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading