"Neitsytmatkalla" Tukholmaan Silja Symphonylla.

Astelimme lauantaina 23.1. juuri telakalta palanneeseen Silja Symhonyn promenadelle odottavin mielin. Laivaa oli uusittu niin hyttejä, kauppoja kuin ravintoloitakin myöten. Kaverini on ahkera Siljan asiakas vuosien ajalta ja hänen kutsumanaan olin nyt myös itse mukana. Edellinen risteilyni Ruotsiin valkoisilla laivoilla oli ainakin 10 vuoden takaa.

Laivan oli tarkoitus lähteä jo aiemmin samalla viikolla, mutta ensimmäinen lähtö uusittuna siirrettiin vasta lauantaille. Olimme siis eräänlaisella neitsytmatkalla. Johtuen ilmeisesti lähdön siirtymisestä ja lauantailähdöstä ihmisiä oli aika vähänlaisesti. Mutta se nyt ei meitä haitannut lainkaan.


Meillä oli käytössä 11. kannen De Luxe Promenade hytti. Jotenkin vaikutti, että ihan kaikkea ei oltu vaihdettu tai ehditty uusia. Yleisilme oli kuitenkin raikas ja siisti. Tykkäsin kovasti mm. lattiamaterialista.
Kylppäri oli edelleen samaa perua kuin aiemmalla reissullani. Jääkaapissa tietysti valmiina virvokkeina kuohuviiniä, olutta, limuja ja vettä.


Promenaden ulkonäkö ei liiemmin ole muuttunut vaikka reununustavat ravintolat ja liikkeet olivatkin raikastaneet ilmeitään.


Hytistä oli hyvä seurata promenaden akrobatiaesitystä oikein aitiopaikalta. 


Osa yläkansien hyteistä oli edelleen rakennusvaiheessa risteilyn aikana. Ja mm. peräosan uutta kulkuyhteyttä buffetravintolaan vasta viimeisteltiin. Buffetissa kävimme vain ovella kääntymässä, koska tarkoitus oli syödä muualla ensimmäisenä iltana. Jotenkin se ilta siinä vain hurahti mm. saunoessa ja yllättäen ravintolat olivatkin jo kiinni klo 22 ja ainoastaan kahvilasta sai jotain pikkusuolaista suuhunpantavaa. No parempi sekin kuin ei mitään. 


Promenaden viinimyymälässä oli erittäin mielenkiintoinen ja kattava valikoima vaativampaankin makuun.


Atlantis-yökerhon baarimestarit ovat sen verran ammatilaisia, että drinkkiklassikot Tom Collins ja Mai Tai syntyivät empimättä. Tuli kyllä niin 80-luvun muistot mielen hyvällä tavalla! Tomppa on ollut oma suosikkini aina ja harvoin sitä enää osaa kukaan kunnolla tehdä.


Tukholman päässä terminaalikäytävässä tuli vastaan kiva yllätys: vuonna 1996 Leafin Turun tehtaalla tekemäni pakkauskuvitus Kipparin Piipuille on yhä voimissaan. Voi niitä aikoja!

Satamasta suuntasimme metrolla Tukholman keskustaan ja mm. Åhlensin tavarataloon, jossa kävin itseasiassa nyt ensimmäistä kertaa. Siellä se enin aika sitten hurahtikin, kun eksyin astiaosastolle...


Åhlensin Sally Voltaire & Systrar -liikkeessä oli suloinen sekamelska taloustavara ja elintarvikkeita. Itselleni oli ihan pakko ostaa Mill&Mortarin Oak Smoked Salt Flakes -rasia jo pelkästään upean pakkauksen takia. Niin ja puuttui multa savusuola muutenkin valikoimista.
Astiataivas senkun jatkui Åhlensin omalla osastolla. Aika herkullisia kuvausastioita oli pilvin pimein. Omaa Rörstrandin Corona-astiastoakin oli edelleen tarjolla. Noita kahvikuppeja minulla ei itseasiassa olekaan... vielä.


Kumma kyllä klassikoiden jäljitelmiäkin myytiin miltei rinnan aitojen kanssa. Nuo värikkäät lautaset muistuttivat hämmästyttävästi muodoltaan ja väreiltään Teemaa.


Keittiöosastolla myytiin varsin pornon oloista mustaa nahkaista essusettiä. Ei puuttunut kuin se ruoska. Ruokapuolella oli tarjolla myös komean näköistä Skånsk Spettkaka -kakkua.Kahvihetken kaveriksi suklaa- ja pekaanikakkupalat. NK:lla vielä käytiin nopeasti pyörähtämässä ja sitten olikin jo aika suunnata takaisin laivalle.


Illaksi olimme varanneet pöydän laivan parhaasta à la Carte -ravintolasta nimeltä Bon Vivant. 
Itselleni tilasin tottakai alkuun tutun Dry Martiinin. 

Odotusarvot olivat melko korkealla, koska ravintolakonseptien uusimisen myötä oli uusittu tietysti myös listat. Sen verran juttelimme tarjoilijan kanssa muutoksesta, että listan uutuudesta johtuen jotkin asiat olivat ehkä vielä vähän hakusessa ja palautetta otettiin enemmän kuin mielellään vastaan.


Koska päädyimme valitsemaan kummallekin eri annokset läpi aterian, oli sopivin viinivalinta pullo kunnon sampanjaa. Sitä nautittiin keittiön tervehdyksen kera. 


Alkuruoat:
 Fenkolikeittoa, etanaa ja anisleipää
Nordic tapas: silakkaa, muikunmätiä, punajuurta ja mallassiirappia
(á 15 €)

Fenkolikeitto oli aivan jumalaisen samettista ja anisleipä oli oiva rapea lisä. Keiton keskellä ollut friteerattu etana oli hieman turha ja kokonaisuuteen kuulumaton osanen. Sen sijaan etanan alla ollut freesattu rapea fenkoli oli upea yllätys keiton joukossa.

Tapaslautanen hurmasi silakalla joka oikesti maistui tuoreelta. Ainut miinus tuli savusillitahnasta, jossa oli suht vähän itse silakkaa mutta senkin edestä ruotoja. Lisäksi sitä oli melko hankala syödä syvästä lasipurkista.


Pääruoat:
Fasaania, Suomenlinnan Lager-olutta, sipulia, perunaa
Puna-anturaa, kyssäkaalia, punajuurta
(á 28 €)

Sanottakoon heti alkuun, että listalla fasaaniannokseni vaikutti joltain muulta kuin mitä sain eteeni. Patamainen haudutettu lähestymistapa tuli minulle ihan puskista. Itse en kyllä fasaania hauduttelisi tuolla tavalla ja samaa mieltä oli myös vuosia ammattikokkina toiminut ystäväni. Melkein sama vaikka olisi syönyt broileria. Ihan ok annos muuten, vaikkakin hieman hinnakas pataruoka.

Iski hieman annoskateus kaverin kala-annokseen, joka oli kaikin puolin täydellinen suoritus. Kaikki maut ja tekstuurit kohdallaan.


Jälkiruoat:
Vadelmaa ja ruista
Palsternakkaa, tyrniä, suklaata
(á 14 €)

Vadelmasorbettia, vadelma-ruispaistosta ja vadelmakastiketta käsittävä annos oli maultaan hyvä, mutta ilmeisimmin paistoksen olisi pitänyt olla kuivempi ja rapeampi. Tai ainakin olisin toivonut sen olevan. Nyt rapea tekstuuri jäi uupumaan ja paistos muistutti lähinnä raakapuuroa. 

Kaverin annos veti jälleen pisteet kotiin. Aivan ällistyttävän hyvää palsternakkajäätelöä, jota söisi vaikka pelkästään. Myös suklaamousse, tyrnivaahtokarkit ja -hillo sekä paperinohut rapea palsternakkasipsi tekivät  kokonaisuudesta hienostuneen.

Oikeilla valinnoilla kokonaisuus on hyvinkin hintansa väärti. Itse valitsisin jatkossa toisin ja jäihän sinne listalle edelleen valittava. 
Erityiskiitos muuten tarjoilijallemme erittäin hyvästä palvelusta. Kävimme jopa yhdessä läpi annosten reseptiikkaa ja valmistusmenetelmiä.


Illallisen jälkeen katsastettiin vielä yökerhon hieno tanssishow ja käytiin nauttimassa parasta siideriä peräosan uusitussa Old Port Pubissa. Melko mielenkiintoisia valaisinratkaisuja muuten... Koita siinä sitten keskustella vastapäisen kanssa. Ehkä olisin myös hionut lattioista entisten kalusteiden jäljet. Mutta toivotaan että asiakasmäärän lisääntyessä lattiaa näkyy vähemmän.Kaikkiaan risteilystä jäi oikein mukava muisto. Silja Symphonyn uudistus oli freesannut ilmettä mukavasti. Uusituissa ja valoisissa kaupoissa oli mukavasti tarjontaa aina muodista tax free -tuotteisiin. Näin loskan keskellä voi vain kuvitella kuinka mukavaa onkaan kesällä kun käytössä on myös aurinkokansi!


Niin ja tarttuihan sieltä Åhlensilta mukaan myös elämäni ensimmäinen kuparikasari. Eihän se iso ole, mutta alku kumminkin. 

1 kommentti

Kiitos kun laitoit viestiä!
Terkuin, Kulinaari