Etusivu » Papaijasalaatti (Som Tam)

Papaijasalaatti (Som Tam)

Kirjoittaja: Kulinaari
Vihreä papaijasalaatti on Thaimaassa suosituin salaatti ja erityisesti linjojaan vahtivien naisten suosiossa varmasti vähäkalorisuutensa, rasvattomuutensa ja toisaalta rikkaan, herkullisen makumaailmansa ansiosta.
Raikkaan rapea salaatti sopii niin alkuruuaksi, pääruoaksi kuin lisukkeeksikin. Tarjoile sen kanssa taskuravunlihaa tai jättirapuja. Vegaaniversioon sopivat cashewpähkinät tai niin kuin thaimaalaiset sen yleensä syövät riisin kera.
Kun ostat papaijaa, etsi kaikkein vihreimpiä yksilöitä ja sellaisia, jotka ovat hedelmälihaltaa myös vihreitä. Parhaiten tärppää aasialaiskaupoista. Itse käytin tähän kuitenkin ihan marketista löytämääni papaijaa, joka oli sisältä oranssi vaikka kuoret olivatkin vihreät. Toimi ihan yhtä hyvin. Ehkä ensi kerralla lähden metsästämään toista lajiketta.
Tätä salaattia varten hommasin keittiööni Chez Mariuksesta aivan uuden työvälineenkin, nimittäin juliennekuorijan. Juuresveistä muistuttava kapistus, joka tekee tasakokoista julienne-tikkua kertavedolla. http://kauppa.chezmarius.fi/naytatuote.php?lTuoteTunniste=560
VIHREÄ PAPAIJASALAATTI (SOM TAM)
(4:lle)
1/2 vihreä papaija, ohueksi suikaloituna
2,5 dl vihreitä papuja, puolitettuina
1/2 kurkku, siemenet poistettuna ja ohueksi suikaloituna
2 tomaattia, siemenen poistettuna ja siivutettuna
3 kevätsipulia, ohueksi suikaloituna
1,25 dl hienonnettua korianteria
0,5 dl hienonnettua (thai)basilikaa
3 rkl suolapähkinöitä, rouhittuna
Kastike:
3-4 valkosipulinkynttä
1 limen mehu
3 rkl kalakastiketta
2 rkl ruokosokeria
1-2 rkl juoksevaa hunajaa (maun mukaan)
1 tl katkaraputahnaa (saa etnisistä kaupoista)
1-2 punaista chiliä, hienonnettuna (tai 1/2 tl chilihiutaleita)
Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään ja maista. Kastikkeen tulisi olla hapahkoa – yhdistelmä makeaa, hapanta, tulista ja suolaista, mutta kuitenkin enemmän makea kuin hapan. Tämä tasapainottaa papaijan kirpeyttä.
Puolita papaija pituussuuntaan ja poista siemenet. Kuori pois vihreä kuori. Raasta papaija erittäin karkealla raastimella tai leikkaa veitsellä ohueksi suikaleeksi.
Sekoita tilavassa kulhossa papaijasuikaleiden sekaan muut salaatin ainekset. Säästä maapähkinät ja puolet basilikasta koristeluun. Kaada päälle kastike ja nostele ainekset kastikkeen kanssa hyvin sekaisin. Maista ja säädä makua tarpeen mukaan. Suolaisempaa saa lisäämällä kalakastiketta, makeampaa lisäämällä hunajaa. Annostele annoksiksi tai tarjoile suuresta kulhosta.
Itse paistoin Som Tamin seuraksi chilin kanssa jättirapuja.

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading