Stadin silakkamarkkinoiden makupaloja.


Sunnuntaina oli tarkoitus käväistä vain terassikahvilla Salutorgetissa, mutta kappas, siinähän olivat Stadin silakkamarkkinat täydessä vauhdissa Kauppatorin rannassa. Ilta oli mitä parhain aurinkoineen kaikkineen tutustua saaristolaisten antimiin.Stadin silakkamarkkinat ovat Helsingin vanhin perinnetapahtuma, jotka on järjestetty tiettävästi ainakin vuodesta 1743. markkinoilla on laaja tarjonta mitä erilaisimpia silakkaherkkuja, aitoa ahvenanmaalaista mustaa leipää ja mm. lampaanvillasta valmistettuja tuotteita. Maallikko- ja asiantuntijajäsenistä koostuva silakkaraati valitsee joka vuosi parhaat maustekalat ja silakkayllätykset. Makuhermoja kutkutellaan mitä erilaisimmin reseptein. Erikoisimpia löytöjä oli lakritsisilakka. En ihan raaskinut purkillista ostaa. Itselleni makoisin uusi tuttavuus oli kylmäsavuhauki. Sitä täytyy kyllä saada lisää!

Iloiseen tunnelmaan kuuluu erottamattomasti elävä musiikki ja lupsakka markkinameininki.Lyypekinlaiturissa sijaitsevassa ravintolateltta Strömarissa voi nauttia kahden helsinkiläisen ravintolaoppilaitoksen tuoreella otteella valmistetuista annoksista.

Stadin silakkamarkkinat ovat avoinna 6.-12.lokakuuta.
Itsellekin tarttui mukaan muutamia valikoituja silakkaherkkuja. Kotkalaisen Ismo Hanskin veneestä sinappi-, rakuna-, sipulisilakkaa ja valkosipulipunajuurta.
Åkerfelts fiskiltä piparjuurisilakkaa. Lisäksi ahvenanmaalaista Nunnebergan svartbrödiä.

Maisteluun pääsi heti mustaleipä ja sen seurana sipuli- ja piparjuurisilakka. Sipulisilakka on aivan upeaa ja aromikasta, mutta piparjuurisilakkaa vaivaa se, mikä niin monia noita muitakin erikoisemmin maustettuja variantteja. Liikaa maustetta silakan maun kustannuksella. Myös lisäkkeenä maistettu valkosipulipunajuuri oli aivan liian valkosipulista. Oikein suuta poltti. Täytyy keksiä sille jotain käyttöä vaikka ruoanlaitossa. Ei sitä kyllä sellaisenaan syö kuin tosi fani.

Maistelu jatkuu vielä muiden osalta lähiaikoina. Täydennän makukokemukset sitten tähän myöhemmin.

 

Ei kommentteja

Kiitos kun laitoit viestiä!
Terkuin, Kulinaari