Harald - Illallinen Helsingissä "viikinkitunnelmissa"

Viime viikonloppuna kävimme ensimmäistä kertaa Helsinkiin avatussa Harald-ravintolassa. Itselläni on aika pitkä kokemus kyseisestä ketjuravintolasta, koska Turussa asuessani kävimme siellä varsin usein. Konsepti on alunperin lähtöisin Kuopiosta ja on levinnyt jo ympäri Suomea.

Harald on teemaravintola, joten tottakai se on somistettu lattiasta kattoon tyylin mukaan. Pitääkö sitten kyseisestä tyylistä on jokaisen oma asia. Hieman halvan oloiseltahan se alkaa ainakin itsestäni tuntua yli 10 vuoden jälkeen. Konsepti ja tyyli ei tosiaan ole muuttunut piiruakaan. Ei edes ne järkyttävät Kermansavi-tyyliset astiat. On kuitenkin yksi asia, joka jaksaa edelleen miellyttää. Henkilökunnan eläytyminen rooliinsa ja pääsääntöisesti itä-suomalainen aksentti. Siinä on jotain hyvin viehättävää. Samaten juuri tällä viimeisimmällä kerralla tapa, jolla ongelmatilanne hoidettiin - konseptiin kirjoitetun tyylikkäästi, jopa häkellyttävässä määrin.

Itse tilasin alkuun Kalakiven mertenjumala Aegirintyrskyistä. Liuskekivellä mustaherukoilla marinoitua kylmäsavulohta, savusärkeä, tervasilakkaa, metsäsienimoussea, yrteillä marinoituja jokirapuja sekä salaattimaan raikkaita viheriäisiä, marinoitua tomaattia, juureslastuja, mustikoilla höystettyä sipulihilloketta ja saaristolaisleipää.


Kuten monista kyseistä ketjua koskevista arvosteluista voi lukea, ruokalista on paikoin runollisuutensa takia varsin haastavaa luettavaa. Aina ei oikein tiedä mitä on tilaamassa ja mitä annos sisältää. Ongelma konkretisoituu myös itse annoksiin. Vähän liikaa kaikkea on tungettu lautaselle. Vähemmälläkin pärjäisi ja makuja on ihan liikaa. Tulkee hajanainen ja sekava vaikutelma. Jos olisi edes se yksi tai kaksi tajunnan räjäyttävää makuuelämystä, eikä tällaista sekamelskaa kaikkea mitä lautaselle mahtuu.

Alkuruokalautanen oli ok, muttei mitenkään mieleenpainuva elämys. Ei ihan hintansa arvoinen kumminkaan.

Muut valitsivat suppilovahverokeittoa, joka tivattaessa varmistettiin tuoreista sienistä tehdyksi. Maku kutakuinkin vahvisti asian. Olinpa itsekin ottanut samaa...

Pääruoksi tilasimme Angus-härän ulkofileetä "Makurasvareunuksella rikastettu, barbaarien kastilla siveltyä, meheväksi grillattua Black Angus -härän ulkofileetä (220 g) mustasuolavoilla aateloituna. Tykönään keisarin kastissa pyöräytettyä Romainen salaattia, marinoitua tomaattia, Kolatun tilan kuttucheddaria ja viikinkien kilpiperunaa, hunajaisia juureksia, mustikkaista sipulihilloketta sekä terva-sinappikastia" .sekä Thorgeiorr mahtavan riistamiekan (jonka on minimissään kahdelle). "Pariloitua poron ulkofileetä, peltopyytä, punahirven karetta ja villisikamakkaraa, lisänään kasvimaan antimista parhaimmat. Riistamiekan seuraksi laitellaan leppäsavujuustoperunaa, viikinkien kilpiperunaa, hunajaisia juureksia, savustajan valkosipulia sekä metsäsienimoussea, terva-sinappikastia ja karpaloista keitettyä voikastia".

 
Angus-härkä oli valmistettu varsin onnistuneesti. Ainakin paremmin kuin kaimansa Sveitsin Laaxin parhaassa ravintolassa viime keväänä.

Riistamiekka sen sijaan tuotti hienoisen pettymyksen. Omassa osassani punahirven kare oli paistettu ylikypsäksi ja poron ulkofile maistui maksalta samasta syystä. Takaisin lähtivät kyökkiin. Mutta asia hoidettiin lupsakan tehokkaasti. Hyvä niin. Jälkeepäin ajatellen, ehkä se peltopyykin olisi pitänyt laittaa takaisin, mutta enpä tajunnut. Melko kuivaa oli sekin. Mainittakoon, että miekan toinen puolisko oli oikeaoppisesti valmistettu. Missä lienee mennyt vikaan...? Annoksesta muutoin sanottakoon sen verran, että yksi kunnon kastike olisi riitävä. Ei kahta keskinkertaista. Enemmän juureksia eikä niinkään sitä perunaa eri muodoissa.

Summa summarum. Ei ehkä paras Harald-kokemukseni ja illallisen kokonaishinnalla juomineen (200 euroa) olisin syönyt kyllä paremmin muualla.

Ja ihan vinkkinä: Antakaa edes mahdollisuus valita kunnon lasit viinille niiden savikuppien sijaan.
 

2 kommenttia

  1. Onhan siellä muutama "oikea" lasikin jemmattuna maisemiin, kysyvä ei tieltä eksy..

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä ;-) Vaikka seuraavaa kertaa tuskin tulee.

    VastaaPoista

Kiitos kun laitoit viestiä!
Terkuin, Kulinaari