Makumuistoja Puolasta

Ennen juhannusta kävin työmatkalla Puolassa ja Varsovassa. Se hyvä puoli tässä ammatissa on, että pääsee välillä reissaamaan muuallekin kuin perinteisiin turistikohteisiin. Ja ehkä hyvällä tuurilla maistelemaan myös paikallisia herkkuja.
Olen tehnyt tätä työtä nyt yli 20 vuotta ja vieraillut kymmenissä painotaloissa ympäri Eurooppaa. Kuten jo aiemmassa kirjoituksessani mainitsin, en odota mitään rocktähden kohtelua isänniltäni, vaan normaalia kohteliaisuutta ja vieraanvaraisuutta vierailijaa kohtaan. Samaa mitä itsekin tarjoaisin omille vierailleni Suomessa.
Täytyy kuitenkin sanoa, että vuosien mittaan olen saanut eri kansallisuuksista varsin hyvän käsityksen sen mukaan mitä matkoilla tapahtuu. Puola ei tässäkään suhteessa tehnyt poikkeusta. Eikä tämä todellakaan ollut ensimmäinen matkani kyseiseen maahan tai yritykseen.

Olen käynyt Varsovassa ja ja nimenomaisessa paikissa nyt useaan otteeseen ja täytyy sanoa, että käsitykseni vahvistuvat joka kerta. Jos suomalaisia pidetään umpimielisinä ja töksähtelevinä, niin puolalaiset ottavat tääsä kyllä voiton kotiin. Itse olen puoliksi savolaista sukujuurta ja huumorintajuani pidetään välillä liiankin groteskina. Edes minä en tajua puolalaista "small talkia", jos sen sen pitäisi sitä olla. Kaikki tapaamani ihmiset ovat olleet paitsi onnettoman kielitaidottomia, myös käsittämättömän ylimielisiä ja epäystävällisiä. Tämä on välittynyt jo sähköpostikeskusteluissa ennen matkaa.

No ihmissuhteet sikseen... pitää kuitenkin jakaa maailmalle tämä aikakapseli, joka tarjoiltiin minulle tällä viimeisimmällä Puolan reissulla.Siis ei todellakaan millään pahalla, eikä sillä että odotan jotain gourmat-annoksia. BUT REALLY!!! Minulla on erittäin vahvat muistikuvat ja myös maku-sellaiset jo kultaiselta 70-luvulta ja nämä jos mikä olivat aidointa vintagea! Tarjolla oli varsin runsas kanasalaatti, jossa oli pariloitua kanaa ja tuoreita vihanneksia. Kurkkua, tomaattia (upean kypsiä muuten) sekä jäävuorisalaattia kruunattuna idätetyllä sinimailasella. So far so good... mutta kaiken pilasi yltympäriinsä lotrattu fucking salaattikastike. En edes pystynyt analysoimaan sen koostumusta, koska etikka meinasi viedä tajun.

Toisella tarjottimella oli koottuna koko 70-luku kaikessa hirveydessään. Ok.. noh.. leivällä leikkelettä, vihannesta ja majoneesia. GREAT!! Leikkeleet vielä menetteli, mutta kylmä lihamureke pisti oksennusrefleksin valitettavasti pykimään sen ensimmäisen leivän jälkeen. Extra poitsit tuosta kodikkaasta kakkupaperista.

Apua! Tämä vaikuttaa nytb tosi ylimieliseltä snobailulta. Ehkä se sitä onkin. Mutta luettuani muutaman tämän firman lähettämiä meilejä ja kuultuani läksiäissanat viime vierailulta se puolustaa paikkaansa varsin hyvin. Kiitos ja anteeksi.

En poikkeuksellisesti julkaise tässä reseptejä, mutta jos joku tietentahtoen haluaan nolata itsensä, niin kuvista saa hakea inspiraatiota ihan ilmaiseksi.

Ei kommentteja

Kiitos kun laitoit viestiä!
Terkuin, Kulinaari